Λαμία: Μερικές σκέψεις με αφορμή τις πρόσφατες δημαιρεσίες. Του Στ. Σταμέλλου

Μπήκαμε στη δεύτερη διετία της θητείας της δημοτικής αρχής και είμαστε περίπου 21 μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου του 2023.

Ανάβουν τα αίματα∙ και σιγά σιγά μπαίνουμε στην προεκλογική περίοδο, δεδομένου ότι οι υποψήφιοι συνδυασμοί πρέπει να κατατεθούν μέχρι την 31η Αυγούστου 2023 και τα «μαγειρέματα» θέλουν το χρόνο τους για να ωριμάσουν. Η προχθεσινή αντιπαράθεση/σύγκρουση στην εκλογή/ορισμό του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν αναμενόμενη.

Η αντιπολίτευση με τις αποχές και τις απουσίες των δημοτικών συμβούλων χαρακτήρισε τη διαδικασία της εκλογής του προέδρου ως αντιδημοκρατική.

Καλό είναι όμως να θυμούμαστε ΟΛΑ, όσα συνθέτουν την αντιδημοκρατική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και της αυτοδιοίκησης γενικά. Να θυμηθούμε ότι η κυβέρνηση, αμέσως μετά την εκλογή της το 2019, υποβάθμισε το ρόλο του δημοτικού συμβουλίου – που σύμφωνα με το νόμο είναι το ανώτατο όργανο του δήμου – ακύρωσε τη λαϊκή βούληση, όπως εκφράστηκε στις δημοτικές εκλογές του 2019 με το υβριδικό εκείνο σύστημα της απλής αναλογικής, και πέρασε όλες σχεδόν τις αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή, η πλειοψηφία της οποίας διορίζεται από το δήμαρχο.

Να θυμηθούμε επίσης τα τερτίπια του νέου αντιδημοκρατικού εκλογικού νόμου: την εκλογή του δημάρχου με ποσοστό 43% από την πρώτη Κυριακή λαμβάνοντας και τα 3/5 των δημοτικών συμβούλων, το πλαφόν εισόδου 3% για να εκπροσωπούνται οι παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο, τη σημαντική μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων, την κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης για τις τοπικές και δημοτικές κοινότητες με την υποχρεωτική ένταξη των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια των υποψηφίων δημάρχων κ α. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Επανερχόμαστε στο αντιδημοκρατικό καλπονοθευτικό σύστημα με την ανισότητα της ψήφου των πολιτών σε κάθε εκλογή, αναπαράγεται στην αυτοδιοίκηση το κεντρικό δικομματικό παιχνίδι της εξουσίας και ακυρώνεται κάθε έννοια γνήσιας εκπροσώπησης με τον αποκλεισμό των μικρών μειοψηφιών και με την απομάκρυνση του πολίτη από τα τεκταινόμενα, στα πλαίσια ενός δημαρχοκεντρικού μοντέλου.

Ελάχιστο δημοκρατικό καθήκον κάθε παράταξης, που σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς, είναι να καταγγέλλει, με κάθε ευκαιρία, αυτές τις διαδικασίες, έτσι ώστε ο κόσμος να μάθει τι έχει γίνει και πώς παίρνονται οι αποφάσεις. Να μάθει ότι αυτό που λέμε «κυρίαρχος λαός» είναι μια εικονική πραγματικότητα. Πόσοι και ποιοι το έκαναν αυτό στη Λαμία; Μήπως συμφώνησαν, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, στην κατάργηση της απλής αναλογικής και στην επαναφορά του δημαρχοκεντρικού μοντέλου με την απόλυτη πλειοψηφία του δημάρχου στις επιτροπές στο όνομα της κυβερνησιμότητας; Μήπως συμφώνησαν με το νέο εκλογικό νόμο;

Η αλήθεια είναι ότι λείπουν πολλά και έχουμε πολλά να πούμε για την Αυτοδιοίκηση το επόμενο διάστημα∙ και τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται. Η δε κυβέρνηση αυτά τα βρίσκει ανούσια∙ την ενδιαφέρει περισσότερο το πόσο αυτόματα και γρήγορα θα μας διοικεί χωρίς παρεκκλίσεις από την κεντρική πολιτική πραγματικότητα και τις δικές της επιλογές.

Λαμία, Γενάρης 2022

Στέφανος Σταμέλλος

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.