Εγκληματική πολιτική που αφήνει ανυπεράσπιστο το λαό. Του Μάκη ΜΑΚΡΗ*

Έξι μέρες μετά το νέο έγκλημα που συντελέστηκε στην Εύβοια, με τραγικό απολογισμό 8 νεκρούς, χιλιάδες σπίτια, καταστήματα, ζώα, στρέμματα καλλιεργειών, αυτοκίνητα κατεστραμμένα, με περιοχές της Εύβοιας να εξακολουθούν να είναι απροσπέλαστες από την καταστροφή του άθλιου οδικού δικτύου, με ολόκληρους οικισμούς να μην έχουν ακόμα παροχή νερού ή και όπου έχει επανέλθει, αυτό δεν είναι πόσιμο, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πει ότι δεν γνώριζε…

Το έγκλημα ήταν προδιαγεγραμμένο. Μόνο τα τρία τελευταία χρόνια ο μακάβριος κατάλογος μακραίνει.

2 νεκροί στο Μαντούδι το φθινόπωρο του 2018 από τις πλημμύρες και τότε, που ακολούθησαν τη μεγάλη φωτιά στη Λίμνη το 2016.

1 νεκρός στους Στρόπωνες το 2019 που αποκλείστηκαν από το χιονιά…

Και μαζί με τις ανθρώπινες ψυχές κατεστραμμένες περιουσίες εργαζομένων, βιοπαλαιστών αγροτών και επαγγελματιών, μηχανολογικός εξοπλισμός κ.ά. Απώλειες ανθρώπινων ζωών που προστίθενται στους νεκρούς και τις καταστροφές, που έχουν γίνει πλέον σύνηθες φαινόμενο με αφορμή κάποιο έντονο καιρικό φαινόμενο. Μάνδρα, Μάτι, Χαλκιδική…

Κανείς δεν έχει δικαίωμα να πει ότι δεν γνώριζε για τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα μετά την περσινή μεγάλη πυρκαγιά στο δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων που έκαψε χιλιάδες στρέμματα, αφήνοντας το βουνό ορφανό από ζωντανή βλάστηση και τη φυσική συγκράτηση των υδάτων. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να πει ότι δεν ήξερε για τις μεγάλες πλημμύρες στον Λήλαντα το 2007 και το 2009. Εκτίθενται όσοι καθησύχαζαν τους κατοίκους του Ληλάντιου Πεδίου μετά την προληπτική εκκένωση των οικισμών, που μετράνε ανυπολόγιστες ζημιές σήμερα, καθώς και τότε υπερχείλισε το ποτάμι. Παραμονές Πρωτοχρονιάς του 2020 ήταν. Όλοι γνωρίζουν ότι με μια βροχή ακόμα και σχετικά χαμηλής έντασης ολόκληρες περιοχές της Εύβοιας κυριολεκτικά παραλύουν, όπως έγινε τον Απρίλη που μας πέρασε, με μεγάλες ζημιές να καταγράφονται απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλο το νομό. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ξέρει για τον τεράστιο κίνδυνο που εγκυμονεί το «κόψιμο» της Εύβοιας στα δύο και στα τρία τώρα λόγω του απαράδεκτου, απαρχαιωμένου και άκρως επικίνδυνου οδικού δικτύου, ενώ έχουν υπάρξει και περιπτώσεις αποκλεισμού περιοχών της Βορειοκεντρικής Εύβοιας και από στεριά και από θάλασσα, την ώρα μάλιστα που παραμένουν οι τραγικές ελλείψεις στις δομές Υγείας του νησιού, παρά τους κομπασμούς της κυβέρνησης για ενίσχυσή του μέσα στην πανδημία του κορονοϊού…

Οι αιτίες του εγκλήματος δεν μπορούν να κρυφτούν κάτω από τη λάσπη

Και ακριβώς επειδή κανείς πια δεν μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε, επανέρχεται και σε αυτή την τραγωδία το γνωστό παραμύθι από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και από την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζοντας την ίδια πολιτική είχε την ευθύνη για ανάλογα εγκλήματα στο Μάτι, στη Μάνδρα, στο Μαντούδι… Μόνιμη επωδός και για αυτούς, και για τους προηγούμενους του ΠΑΣΟΚ, τα «ακραία καιρικά φαινόμενα».

Πιπιλίζουν τα περί κλιματικής αλλαγής, των έντονων καιρικών φαινομένων, της δύναμης της φύσης που δήθεν δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει ο ανθρώπινος παράγοντας.

Τόσες μέρες έχουν στήσει έναν αποπροσανατολιστικό καβγά για το αν ήταν σωστή η πρόβλεψη για την ένταση της βροχόπτωσης ή όχι, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας να προκαλεί με τις δηλώσεις του.

Το ερώτημα παραμένει αμείλικτο για τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, για τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές. Και έχουν ευθύνη οι κυβερνώντες να το απαντήσουν όχι μόνο στα λόγια, αλλά με έργα:

Τι ακριβώς θα έκαναν από αυτά που χρόνια τώρα δεν έχουν γίνει για την προστασία του λαού μέσα σε δυο μέρες, για να προστατέψουν από ένα έντονο καιρικό φαινόμενο;

Γιατί είναι διαφορετικό να πει κάποιος ότι είχαν γίνει όλα τα απαραίτητα έργα, είχαν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, υπήρχε σχέδιο κινητοποίησης εφόσον εκδηλώνονταν καταστροφές, και τελείως διαφορετικό με δεδομένη την ανυπαρξία μέτρων προστασίας του λαού να υπάρχουν στόμφοι και να επαναλαμβάνονται από επίσημα κυβερνητικά χείλη ότι «κάναμε ό,τι μπορούσαμε, ο κρατικός μηχανισμός ήταν έτοιμος και λειτούργησε…» και ότι φταίνε τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Τον κακό τους τον καιρό», λέει ο κόσμος που επλήγη. Ακραίες και καταστροφικές ήταν οι συνέπειες αυτών των φαινομένων. Γιατί αν υπήρχαν τα αναγκαία μέτρα, αν τελικά στο επίκεντρο ήταν η ανθρώπινη ζωή και οι ανάγκες της που συστηματικά απαξιώνονται, τότε δεν θα μιλούσαμε για άλλη μια τραγωδία, και σε κάθε περίπτωση όσο έντονα και αν ήταν τα καιρικά φαινόμενα, οι συνέπειές τους τουλάχιστον θα ελαχιστοποιούνταν.

Η άθλια αυτή προπαγάνδα έχει και βαθύτερο στόχο, ελπίζοντας μάλιστα να ξεχαστεί αυτή η καταστροφή όταν σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας. Εχει στόχο να συνηθίσει ο λαός και να θεωρεί φυσιολογικό στις φωτιές να καίγεται, στις πλημμύρες να πνίγεται, στους σεισμούς να καταπλακώνεται, να ζει σε ένα περιβάλλον που καταστρέφεται «χάριν της οικονομικής ανάπτυξης», σε μια ζωή γεμάτη ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Φτάνουν μέχρι και σε γελοιότητες, όλη η συζήτηση να γίνεται για τα χιλιοστά του ύψους της βροχής, θέλοντας στην ουσία να πουν ότι αν π.χ. τα χιλιοστά ξεπεράσουν έναν αριθμό, τότε δικαιολογούνται όλα… Και νεκροί και καταστροφές και ζημιές, τα πάντα.

Θέλουν να συνηθίσει ο λαός ότι αυτή θα είναι η περιβόητη «κανονικότητα» με κάθε έντονο καιρικό φαινόμενο, όπως και η «κανονικότητα» που διαλαλούν με τα άθλια μεροκάματα, με τα εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους δουλειάς, με τη φοροληστεία, με τις τεράστιες ελλείψεις στις δομές Υγείας και Εκπαίδευσης κ.λπ. Επιδιώκουν να «βγάλουν λάδι» την πολιτική που οδηγεί σε τέτοιες καταστροφές και να εμπεδώνεται σε κάθε περίπτωση η λεγόμενη «ατομική ευθύνη», η λογική «όλοι να βάλουμε πλάτη για να ξεπεραστούν οι έκτακτες καταστάσεις, όλοι μαζί ενωμένοι για να επουλωθούν οι πληγές».

Ρίχνουν ξανά τις ευθύνες σε αυτούς που καταστράφηκαν!

Ηδη, στελέχη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, παπαγαλάκια τους σε ΜΜΕ, ξεκίνησαν δειλά δειλά να ρίχνουν την ευθύνη στους πληγέντες. Αρχισε να μασιέται τις τελευταίες μέρες ότι φταίνε οι κάτοικοι, γιατί έχτισαν αυθαίρετα στις εκβολές του Λήλαντα και άλλα παρόμοια. Κανείς όμως δεν λέει πως όσοι κυβέρνησαν μέχρι τώρα δεν εκπόνησαν κανένα ολοκληρωμένο πολεοδομικό σχέδιο και πρόγραμμα εξασφάλισης της λαϊκής στέγης, που να συνοδεύεται με όλες τις απαραίτητες υποδομές σε ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτροδότηση, έργα προστασίας αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά. Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί. Αν θυμηθούμε την τραγωδία στο Μάτι και τη Μάνδρα, θα δούμε ότι έλεγαν ακριβώς τα ίδια! Οτι στη Μάνδρα έχτισαν κάτοικοι σπίτια στο ρέμα, ότι στο Μάτι έχτισαν κάτοικοι σπίτια μέσα στο δάσος και έκλεισαν την παραλία και άλλα φαιδρά. Είναι προκλητικοί και προσβλητικοί για τους νεκρούς και τις οικογένειές τους. Μετατρέπουν το θύμα σε θύτη, μόνο και μόνο για να κρύψουν το έγκλημά τους.

Επιπλέον, κανείς τους δεν λέει ότι εκμεταλλεύτηκαν την ανάγκη λαϊκών ανθρώπων που με τους κόπους μιας ζωής προσπάθησαν να βάλουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, και για τον προσεταιρισμό τους προχώρησαν σε διάφορες διευκολύνσεις, φυσικά με το αζημίωτο… Οσο για τα διάφορα περί εξοχικών κατοικιών και ευκατάστατων παραθεριστών, που μάλιστα πλην κύριας κατοικίας δεν προβλέπεται καμιά αποζημίωση από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, καλά θα κάνουν να σταματήσουν να προκαλούν αυτοί που ζουν μέσα στη χλιδή από τον κόπο και τον ιδρώτα του εργαζόμενου λαού, αυτοί που εξασφαλίζουν μια χαρά την αναψυχή και τις πολυτελείς διακοπές τους, τη στιγμή που η πλειοψηφία των εργαζομένων δεν έχει δυνατότητα ούτε για λίγες μέρες ξεκούρασης, και μάλιστα τους λοιδορούν θεωρώντας πολυτέλεια μια εξοχική κατοικία.

Βολική αντιπαράθεση

Κυβέρνηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, άλλα κόμματα του σάπιου συστήματός τους σκόπιμα επικεντρώνουν τις άσφαιρες μεταξύ τους κοκορομαχίες σε πραγματικές ολιγωρίες τις ώρες της καταστροφής, στην ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, στα πραγματικά προβλήματα οργάνωσης της αντιμετώπισης της καταστροφής, αφού αυτή είχε εκδηλωθεί. Σκόπιμα αφήνουν σε δεύτερη μοίρα τις υποδομές πρόληψης, ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφών, τα αναγκαία έργα πολιτικής προστασίας που ζητούν εδώ και χρόνια οι κάτοικοι με το ΚΚΕ στο πλευρό τους, τα οποία όχι μόνο δεν έχουν υλοποιηθεί, αλλά η κατάσταση χειροτερεύει με τις ελλείψεις του Πυροσβεστικού Σώματος, άλλων υπηρεσιών.

Είναι βολική για τα κόμματα του κεφαλαίου η αντιπαράθεση σε πρόσωπα, άλλα τεχνικά προβλήματα, που είναι υπαρκτά αλλά δεν μπορούν να κρύψουν το δάσος βλέποντας μόνο το δέντρο.

Το κάνουν αυτό γιατί η σύμπλευση των κομμάτων του συστήματος είναι κοινή, στην υλοποίηση της πολιτικής που όπως και σε όλες τις πλευρές της ζωής, συμπιέζει και αφήνει ανικανοποίητες τις λαϊκές ανάγκες, όπως και της ανάγκης για ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Αποδεικνύεται ότι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων και των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που υλοποιούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και το μακρύ τους χέρι στην Τοπική Διοίκηση, είναι ασυμβίβαστα με την ικανοποίηση των εργατικών – λαϊκών αναγκών, με την προστασία της ίδιας της ζωής του λαού. Εργα υποδομής για την προστασία της ζωής, ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας, ασφαλές περιβάλλον, όλα αυτά δεν μπορεί να τα εξασφαλίσει ο καπιταλισμός, το κράτος του, οι εκάστοτε κυβερνήσεις και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι. Γιατί έχει θεό του το κέρδος και δεν λογαριάζει τίποτα μπροστά σε αυτό. Για να αυξάνεται, συμπιέζει διαρκώς τα λαϊκά δικαιώματα, δεν διστάζει μπροστά στα πιο στυγερά εγκλήματα που κοστίζουν ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Δεν πρόκειται για ζήτημα ανικανότητας της τάδε ή της δείνα κυβέρνησης, του άλφα ή του βήτα υπουργού, δημάρχου, περιφερειάρχη κ.λπ. Είναι συνειδητή επιλογή που έχει καταγραφεί στις κατευθύνσεις της ΕΕ, που με αφορμή τις προηγούμενες καταστροφές στην Εύβοια και τις παρεμβάσεις των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ, απαντούσε κυνικά ότι τα έργα πολιτικής προστασίας δεν είναι επιλέξιμα, βάζοντας στη ζυγαριά του «κόστους – οφέλους» ζωές και βιος των κατοίκων. Δεν είναι η αιτία το «κομματικό κράτος», που κάθε κυβέρνηση όταν έχει την εξουσία προσπαθεί να δημιουργήσει γύρω της. Είναι το κράτος του κεφαλαίου που αποδεικνύεται ότι έχει συνέχεια με όποια κυβέρνηση, γιατί ενώ οι κυβερνήσεις αλλάζουν, οι καταστροφές μένουν και διαδέχονται η μία την άλλη. Μια χαρά ικανοί είναι όταν νομοθετούν και με fast track διαδικασίες χρηματοδοτούν το κεφάλαιο, εγκρίνουν επενδύσεις για να αυγαταίνουν τα κέρδη του, δίνουν μια σειρά προνόμια, διευκολύνσεις, έργα που το εξυπηρετούν, όπως και οι παρακάμψεις γύρω από τη Χαλκίδα, που ανακοινώθηκε η τελική δρομολόγησή τους στην πρόσφατη επίσκεψη των υπουργών για τις καταστροφές. Ομως η Εύβοια δεν σταματάει στο Βασιλικό και στα Ψαχνά, όπου βρίσκεται και η κύρια βιομηχανική περιοχή και δραστηριοποίηση μεγάλων ομίλων διαφόρων κλάδων… Αποδεικνύεται ότι ο δρόμος ανάπτυξης που θεό του έχει το κέρδος δεν υπηρετεί λαϊκές ανάγκες…

Είναι ανήκουστο το 2020, με την τεράστια ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, να λέγονται τέτοια πράγματα, που το λιγότερο προκαλούν το κοινό αίσθημα των πληγέντων, των οικογενειών που είχαν θύματα, του λαού της περιοχής που έχει πολύ πικρή πείρα… Και δεν χρειάζεται κάποιος να έχει επιστημονική εξειδίκευση για να καταλάβει ότι όταν καίγονται χιλιάδες στρέμματα δάσους την περσινή και προπέρσινη χρονιά και δεν μπαίνουν ούτε στέρεα κορμοδέματα στις καμένες πλαγιές, η καταστροφή θα έρθει αργά ή γρήγορα. Οπως και προκαλούν προχειρότητες που δήθεν θα αντιμετώπιζαν πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα, π.χ. οι τοποθετήσεις σάκων άμμου στις όχθες ποταμών για την ανύψωσή τους, που τους πήραν στο διάβα τους οι ορμητικοί χείμαρροι.

Στα μέτρα – κοροϊδία ο λαός της περιοχής να αντικρούσει τις πραγματικές ανάγκες του

Για την αντιμετώπιση των τεράστιων καταστροφών, απαιτείται μεγάλη χρηματοδότηση ώστε να αποζημιωθούν στο 100% όλοι οι πληγέντες ανεξαιρέτως, να αποκατασταθούν οι υποδομές και να δρομολογηθεί σχέδιο άμεσης υλοποίησης έργων πολιτικής προστασίας. Αυτά τα ζητήματα επείγουν, γιατί κανείς δεν ξέρει πότε θα ξεσπάσει η επόμενη μπόρα και τι συνέπειες θα έχει αν εξακολουθήσει η περιοχή να είναι ανοχύρωτη.

Οι ανάγκες αυτές δεν αντιμετωπίζονται με τα μέτρα – κοροϊδία που εξήγγειλε η κυβέρνηση, που δεν φτάνουν ούτε για τα στοιχειώδη. Οσο για το πού θα βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια, να τα πάρουν από τα δισ. του «Ταμείου Ανάκαμψης» που διαφημίζουν και τα προορίζουν για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, να φορολογήσουν το κεφάλαιο και όχι τον λαό, να ζητήσουν έκτακτη χρηματοδότηση από τα κοινοτικά προγράμματα που προέρχονται από το ξεζούμισμα των λαών όλης της Ευρώπης, να τα πάρουν από τα 4 δισ. που δίνουν το χρόνο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και τους δολοφονικούς του σχεδιασμούς, που αποδεικνύεται και με τις τελευταίες εξελίξεις και την ένταση της επιθετικότητας της τουρκικής κυβέρνησης ότι ούτε προστατεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ούτε παράγοντας ασφάλειας και ειρήνης είναι.

Η κατάσταση δεν προσφέρεται για μικροκομματική πλειοδοσία σε σχέση με το ύψος των επιδομάτων και των αποζημιώσεων, αυτά που ακούγονται από στελέχη της κυβέρνησης, των άλλων κομμάτων, παράγοντες της περιφερειακής και των δημοτικών αρχών.

Συλλογική διεκδίκηση και δράση για να ορθοποδήσουν οι πληγέντες
Μόνη διέξοδος για την πλήρη αποκατάσταση, αποζημίωση και προστασία της ζωής η συλλογική διεκδίκηση και δράση, η συμπόρευση με την ανατρεπτική πρόταση του ΚΚΕ

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών που καταστράφηκαν έχουν ακούσει ήδη πολλά λόγια συμπόνοιας και συμπάθειας από τους εκάστοτε κυβερνώντες, και από τους σημερινούς. Εχουν το θράσος όλοι αυτοί τώρα να χτυπάνε το χέρι δήθεν φιλικά στην πλάτη, να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους σαν ιθαγενείς που νομίζουν ότι θα τους ξεγελάσουν με τα καθρεφτάκια των ψίχουλων που εξήγγειλαν, που ούτε αφορούν όλους τους πληγέντες ανεξαιρέτως, ούτε εξασφαλίζουν την άμεση αποζημίωση και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης όλων των καταστροφών που έχουν γίνει, ούτε προβλέπουν ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης των αναγκαίων υποδομών προστασίας της ζωής του λαού. Προσπαθούν να εκτονώσουν την κατάσταση με την εισαγγελική έρευνα που είναι σε εξέλιξη για τις ευθύνες της τραγωδίας, ψάχνοντας για εξιλαστήρια θύματα της εγκληματικής τους πολιτικής, για να μείνει η ουσία της στο απυρόβλητο. Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματά της, οι πληγέντες και ο λαός της περιοχής μπορεί και πρέπει να καταλογίσουν ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους. Αυτοί φοβούνται ότι μέσα στην απόγνωση γεννιέται και εκδηλώνεται η δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση. Αλλωστε, για αρκετούς δεν είναι η πρώτη φορά που πλήττονται εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής που αφήνει ανυπεράσπιστο τον λαό. Προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την αγανάκτηση με τη συγκάλυψη των ευθυνών τους, με το διαίρει και βασίλευε, με την προώθηση της ατομικής λύσης, της λογικής «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

Πλέον υπάρχει μεγάλη πείρα. Και αυτή έχει κοστίσει πολύ. Το ΚΚΕ απευθύνεται με εμπιστοσύνη στους πληγέντες, στο λαό της περιοχής, και βρίσκεται σταθερός συμπαραστάτης στο πλευρό τους.

Ο λαός της περιοχής ένα δρόμο έχει για να ορθοποδήσει, να αποζημιωθεί για το 100% των καταστροφών που υπέστη, να προστατέψει τη ζωή του: Με τη συλλογική διεκδίκηση και δράση, να απαιτήσει με την οργάνωση και πάλη του μέσα από τους συλλογικούς του φορείς. Να σημαδέψει τον πραγματικό ένοχο, που είναι η πολιτική που στο βωμό του κέρδους θυσιάζει ζωές και περιουσίες.

Το ΚΚΕ σε αυτόν το δρόμο θα βαδίσει μπροστά, θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις, όπως έκανε και από την πρώτη στιγμή των καταστροφών, για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής, για να γίνει πράξη το «ΦΤΑΝΕΙ ΩΣ ΕΔΩ. ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΟ ΣΤΙΣ ΒΡΟΧΕΣ ΝΑ ΠΝΙΓΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΝΑ ΚΑΙΓΟΜΑΣΤΕ. ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΣΤΟ 100% ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ, ΕΡΓΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ».

*Αναδημοσίευση από το Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου 15-16/8/2020
*Ο Μάκης Μακρής είναι μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.