΄Οταν η ΕΕ δεν θέλει Ρωσία και Κίνα αλλά τα εμβόλια τους….Του Κων/νου Λάππα

Σε δύσκολη θέση εξακολουθεί να βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της covid-19, λίγες εβδομάδες μετά τη σύγκρουση με την Astra Zeneca αλλά και τη γνωστοποίηση από την πλευρά των Pfizer και Moderna ότι θα καθυστερήσουν την παράδοση των συμφωνημένων δόσεων στη Γηραιά Ήπειρο.

Ως αποτέλεσμα, η απόσταση στην εμβολιαστική κάλυψη που χωρίζει τις ευρωπαϊκές χώρες από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνεται, μαζί με την πιθανότητα η οικονομική ανάκαμψη να περιμένει το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΕ και οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται να «φλερτάρουν» με τα μη δυτικά εμβόλια, κυρίως το ρωσικό Sputnik V και το κινεζικό της εταιρίας Sinopharm. Αυτό υποδεικνύει αν μη τί άλλο η κίνηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας Πίτερ Αλτμάιερ να συγχαρεί τους Ρώσους επιστήμονες που παρασκεύασαν το Sputnik V.

Δεδομένων όμως του ρίσκου που θα έφερνε σε γεωπολιτικό επίπεδο μια αγορά ρώσικων και κινεζικών εμβολίων από χώρες στον πυρήνα της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται και σε διαπραγματεύσεις με την Moderna για αύξηση των συμφωνημένων μεταξύ των δύο πλευρών δόσεων. Από το φλερτ στην… πράξη της αγοράς των μη δυτικών εμβολίων έχει περάσει η Ουγγαρία, ακολουθούμενη από τη γείτονα στα νοτιοδυτικά της και επίσης μέλος της ΕΕ, Κροατία.

«Το Sputnik V παρέχει πρωτοπόρα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Άρα αυτό είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορεί να προκύψει συνεργασία», είπε ο Γερμανός υπουργού Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας Πίτερ Αλτμάιερ, απευθυνόμενος στο συνέδριο του Γερμανορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. «Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας επισκιάζονται από μια σειρά πολιτικών θεμάτων αυτή την εποχή, το Βερολίνο θα συνεχίσει να διατηρεί το διάλογο με τη Μόσχα», συμπλήρωσε ο Γερμανός αξιωματούχος. Η είδηση παίζει «ψηλά» στα ρωσικά ΜΜΕ, όχι όμως και στα δυτικά.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων του γερμανού υπουργού Υγείας Γιανς Σπαν στα τέλη Γενάρη, ότι δε βλέπει κάποιο φοβερό εμπόδιο για τη χρήση κινεζικών και ρωσικών εμβολίων κατά της covid-19.

Πίσω από τη Γερμανία φαίνεται να… κρύβεται η Γαλλία, χώρα σαφώς πιο στοιχισμένη στις προτεραιότητες της Δύσης τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με το Bloomberg, πηγή από το περιβάλλον του Εμανουέλ Μακρόν είπε πως ο Γάλλος πρόεδρος και η καγκελάριος Μέρκελ συμφωνούν στο καλωσόρισμα κάθε εμβολίου που πληροί τις προδιαγραφές της ΕΕ και πως τα γεωπολιτικά δεν παίζουν κανένα ρόλο.

Στον αντίποδα, ευρωπαϊκές πηγές είπαν στο Reuters ότι η ΕΕ βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Moderna για μια νέα συμφωνία προμήθειας που μπορεί σχεδόν να διπλασιάσει την ποσότητα των δόσεων που θα φτάσουν από την αμερικανική εταιρία στην Ευρώπη.

Ο Όρμπαν αγοράζει «εξ’ Ανατολών»

Θέλοντας προφανώς να έχει τον λαό του υγιή και παραγωγικό, ο ακροδεξιός Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει προχωρήσει από τα τέλη Ιανουαρίου στην αγορά δόσεων του Sputnik V, με τους εμβολιασμούς να έχουν ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα. Επιπρόσθετα, χθες Τρίτη έφτασαν στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης 550.000 δόσεις του εμβολίου της Sinopharm, απευθείας από το Πεκίνο. Η Ουγγαρία προχωρά για μία ακόμη φορά, σε αυτό το θέμα σωστά ενδεχομένως, στη χάραξη πολιτικής χωρίς την έγκριση των Βρυξελλών.

Εξάλλου λίγες ημέρες νωρίτερα, ευρωπαϊκές πηγές είπαν στο Euractiv ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να εγκρίνουν εμβόλια που δεν έχουν ακόμα πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), ωστόσο η χρήση τους όσον αφορά στην ασφάλεια γίνεται με δική τους και όχι ευρωπαϊκή ευθύνη.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα προκαταρτικά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής τελικής φάσης του Sputnik V που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet», το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι κατά 91,6% αποτελεσματικό κατά του κορονοϊού, με την αποτελεσματικότητα να φθάνει το 91,8% στους ανθρώπους άνω των 60 ετών.

Στον δρόμο της Ουγγαρίας φαίνεται να κινείται και η Κροατία, με την κυβέρνησή της να ζητά από τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων να εξετάσει την περίπτωση έγκρισης του εμβολίου χωρίς να περιμένει την ΕΕ, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Βίλι Μπέρος. «Η κάθε κυβέρνηση πρέπει να φροντίζει για την υγεία των πολιτών της. Δεν είναι παράτυπο να αναζητά κανείς επίσης λύσεις εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα εάν υπάρχει καθυστέρηση στις διανομές εντός του πλαισίου της ΕΕ», είπε ο υπουργός της βαλκανικής χώρας.

ΠΗΓΗ:https://tvxs.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.